sessie interview
over cuisine interne keuken

"We bedoelen: waar is werk, waar is een organisatie van gemaakt: de componenten, de ingrediŽnten, de gereedschappen, de werkplekken en het bestek; wat zijn de recepten voor een creatief proces?"

Cuisine Interne Keuken ging van start in 2003 tijdens Jonctions/Verbindingen 7; een jaarlijks interdisciplinair festival georganiseerd door Constant waarin experiment met en dialoog over de ethiek van middelen en methodes centraal staat.

Met het project willen we de interne organisatie van de culturele industrie waarin we werken zichtbaar maken. Door onze collega's te vragen naar hoe zij omgaan met geschreven en ongeschreven wetten, waardesystemen en besluitvormingsprocessen in hun eigen praktijk, hopen we een blik in de interne keuken van culturele praktijken te kunnen bieden.

Daarbij willen we vragen over arbeidsrelaties en economische omstandigheden vanzelfsprekend niet buiten beschouwing laten. Sommige vragen zijn rechtlijniger gesteld dan anderen, die meer ruimte laten voor interpretatie of zelfs voor ontwijkende antwoorden.

De vragenlijst zelf stelt direct de relatie tussen praktijk, gereedschap en werkomstandigheden ter discussie. De keuze voor de geÔnterviewden werd niet door een wetenschappelijke methode bepaald; we begonnen door eenvoudigweg iedere gast te interviewen die was uitgenodigd voor Jonctions/Verbindingen. Later breidden we de collectie uit met kunstenaars, ontwerpers, programmeurs, curatoren, academici, activistes/n, critici, en musici die we op conferenties en op lezingen tegen het lijf liepen. De nog steeds groeiende lijst van geÔnterviewden vormt daarmee eigenlijk een blik in de interne keuken van Constant.

Door dezelfde set vragen te herhalen konden we een serie intieme gesprekken voeren wat er voor zorgde dat verschillende interviewers onder verschillende omstandigheden hun eigen achtergrond in de discussies konden mengen. Dit leidde ertoe dat in sommige gevallen vragen worden samengevoegd, niet gesteld worden, of niet beantwoord worden. Deze 'lacunes' in de interviews werden langzamerhand het kenmerk van de rijkheid en gelaagdheid van het onderzoek.

Met meer dan 50 interviews op de site combineert Cuisine Interne Keuken de striktheid van een antropologisch onderzoek met de rommeligheid van een privť gesprek. De toepassing van kookwoordenschat is een bewuste beweging die wegdraait van "een kijkje achter de schermen" en van de efficiŽnte en technocratische termen waar kunst en ontwerpen meestal mee omschreven worden. Het stinkt, het is rommelig, het prikkelt de smaakpapillen, het vult de maag, en er zijn altijd genoeg gerechten in de keuken. We bieden ze aan om te raadplegen, te remixen, als inspiratie, leerstof en hoorspel: Cuisine Interne Keuken is een veelsoortige culinaire jukebox.
  • Sorry, no items found in the RSS file :-(
français | english | nederlands