Peggy Ahwesh(USA)
Girls Beware!

Een originele retrospectieve die het werk van Peggy Ahwesh plaatst in een avontuurlijke context van o.a. Warhol, Electric Prunes, Ruiz, Straub/Huillet, Wishman, cartoon’s, Pee Wee’s Playhouse, Dekeukeleire.

Onlangs was het œuvre van Peggy Ahwesh, beschouwd als één van de meest getalenteerde en gewaardeerde film- en videomakers tijdens de voorbije vijftien jaar, nog voorwerp van een origineel retrospectief in het Whitney Museum of American Art. Ahwesh kreeg carte blanche om haar eigen films te programmeren naast films, videotapes, televisieprogramma’s en geluidsbanden die haar hebben beïnvloed of die belangrijk zijn als context om haar films en videotapes te plaatsen en te begrijpen. Ze brengt in Brussel een gelijkaardig programma, aangevuld met de creatie van een nieuwe installatie en een nieuwe film.

"In ’Girls Beware!’ I hope to challenge the established models of merit and canonization by giving value to new and dynamic lines of creative association, inspiration and discovery."
Peggy Ahwesh

Hoewel Peggy Ahwesh kunst- en mediakritiek, psychoanalyse en feministische theorie integreert in haar werk zoals vele andere kunstenaars dat vandaag doen, is er in haar werk ook steeds dit streven naar chaos en wanorde. Haar films en videotapes hebben bewust die kwaliteiten van ’home movies’ zoals de bewegende camera, dragers als Hi8 en pixelvision, het beschadigd celluloid, de onafdoende belichting of het slecht gesynchroniseerd geluid. Haar camera is steeds subjectief en onvoorspelbaar. Binnen het scenario blijken haar personages (dikwijls vrienden en kunstenaars uit haar omgeving) eigenlijk helemaal geen ’personages’ te zijn en passen ze nooit helemaal in een verhaalstructuur die van het dagelijks leven kan onderscheiden worden. In een wereld die niet echt op een script zit te wachten wordt alles mogelijk, ook het feit dat Ahwesh er zelf deel van gaat uitmaken.

"Structure is invited to the table, but gets buried in the furtive organics of life, as sound refuses to subvert itself to image, image refuses to subvert itself to language, and material refuses to bow to representations."
Peggy Ahwesh