The Transaction Project

print

21 November – 6 December 2003
14 :00 – 21 :00
Opening Vrijdag 21 November 16:00

2000 –2003, Nomeda & Gediminas Urbonas (Lt) (Zie ook Seminairies: The lining of forgetting)

5 Dvd’s, 2 computers, tekstmateriaal, website
http://www.transaction.lt

Nomeda & Gediminas Urbonas hebben het project TRANSACTION ontwikkeld, dat in 2000 werd gepresenteerd op uitnodiging van Witte de With, Rotterdam, als een kader om het systeem van het leven te traceren vanuit de geschiedenis van de media. De samenwerkings-, discussie- en formaterings- (inpakkings) methoden van informatie en de disseminatie doorheen de kanalen van de media en betekenissystemen, zijn gebruikt om een onderzoek te sturen binnen een bepaalde ruimte.
De methodologie is geïnspireerd door de transactionele psychoanalyse waarin een basisstructuur van een driehoek tussen de rollen van slachtoffer, onderdrukker en verdediger wordt gesuggereerd.
Dit model, een dialoog met drie stemmen tussen vrouwen, psychiaters en filmarchieven vormt een paradigma voor de analyse van het script, de kartografie, het onzichtbaar territorium van de boodschappen, het wordt het middel van de-formatering (uitpakken) van de herinneringen en stemmen. De gemediatiseerde en gedeelde herinneringen samengebracht voor dit project vormen een weg die het mogelijk maakt te reizen van verleden naar heden, blijft zich verder ontwikkelen binnen de verschillende installaties in Kunstlerhaus Stuttgart in 2000, IASPIS Stockholm 2001, Ludwig Museum Budapest 2002, Sprengels Museum Hannover, 2002, Manifesta 4, Frankfurt.

Uitgenodigd om deel te nemen aan Documenta 11, ontwikkelde TRANSACTION ‘Voice Archive’, een onderzoek omtrente de sociale constructie en de metafysische kwaliteiten van de stemmen van Litouwse vrouwen, getoond in verschillende fragmenten gaande van spraak naar zang.

The remarkable absent

print

November 22 – December 6 2003
10:00 - 18:00
Opening Vrijdag 21 November 16:00

2003, 5 x 7u, Els Van Riel (B)

"Het project komt hierop neer dat ik samen met vier andere mensen 15 dagen heb doorgebracht in Spanje. 7 Dagen onderweg en 8 dagen ter plekke bij een vriend. Elk van ons had een mini-DV camera ter beschikking en een bepaald uurrooster. Zeven afgesproken uren per dag draaiden de vijf camera's ononderbroken. Verder geen constructie van scenario of vooropgezet spel. De camera's gingen mee, als een soort van chronometers, of eerder als chrono-registreerders. Afhankelijk van wie, wanneer en waar werd de camera gebruikt om te filmen, gefilmd te worden, te kijken, te zoeken, dikwijls ook bleef de camera zo maar ergens alleen achter of zelfs in de hand ongecontroleerd registreren.

Het resultaat wordt een aftasten van de fragiele relativiteit van tijd aan de hand van een netwerk van uiteenlopende, samenlopende en kruisende actielijnen in een vergelijkbare ruimte."